Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook

Chiafrö

Det hyllas som ett superfrö och förekommer i fler och fler maträtter, frukostar, desserter och drycker. Chiafrö har tagit världen med storm, men varifrån kommer det och varför är det så haussat?

Mexikansk chiasalvia (Salvia hispanica)

Växten som chiafrön tas från har en lång historia som basföda hos Aztekerna och folk i områdena kring Mexico och Guatemala. Där växer chiasalvia fritt men på grund av omvärldens efterfrågan odlas också en hel del där, men även i sydöstra Asien.

chiafrön på en träsked

Det finns röda, vita och bruna chiafrön. Oftast är det de bruna man ser säljas i butiker här i Sverige, även om vita har blivit vanligare.

Under början av 2010-talet började hälsotrenden få en stark framfart. Chiafröt hyllades som en superfood bland andra bär och frukter. Svenne (en av grundarna till Vegomatsedel) är en inbiten ultralöpare. Hans kontakt med detta frö var genom boken Born to Run av Christopher McDougall. Där nämns ett flertal gånger att det mexikanska indianfolket som kan springa så långt använder chiafrön för dess vattenbevarande egenskaper men också nyttiga näringsämnen.

Vad innehåller chiafrön?

De är rikliga på protein och ligger kring 17 g per 100 g, vilket kan mäta sig med många köttprodukter. De innehåller också mycket fibrer, mineraler och vitaminer. Av mineralerna brukar man lyfta fram hög halt av magnesium, kalcium och järn. Vitaminer som finns i chiafrön är A, B1, B2 och B3.

Fröna består också till stor del (40%) av vegetabiliska oljor. De är rika på Omega 3, en av de viktigaste fleromättade fetterna.

Vad kan man använda chiafrö till?

Det finns många olika användningar av chiafrön. Man kan i den enklaste formen bara sätta en matsked i ett glas vatten och dricka. Men frönas förmåga att bilda en geleaktig konsistens gör att de är bra till så mycket annat.

Chiapudding

chiapudding toppad med jordgubbar

Superenkelt att blanda till. Ett grundrecept är att ta 3 msk frön och röra ut i 2 dl valfri mjölk, t.ex. havre-, mandel- eller sojamjölk. Tillsätt ett kryddmått vaniljpulver. Rör om och låt stå i kylskåp ett par timmar. Rör gärna om nån gång under tiden. Gott som frukost eller mellanmål!

Chiapannkakor

Ett sätt att göra pannkakor utan ägg. För 4 personer kan du utgå från detta recept:

2 msk chiafrön
2 dl vatten
2,5 dl mjöl (dinkel, vete eller havre)
2 dl mjölk (havre, soja eller mandel)
1 dl vatten
4 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver

Låt chiafröna ligga i vatten och svälla i minst 15-20 minuter. Vispa sedan ihop alla ingredienser till en smet och stek i olja. Använd gärna rapsolja som innehåller både omega3 och omega 6.

Chiasylt

Ett till sätt att nyttja de gelebildande egenskaperna är till sylt. Blanda 3,5 msk chiafrön med 1,5 dl vatten och låt stå kallt i 10 minuter. Blanda sedan med 1,5 dl valfria bär som blåbär eller hallon. Sätt till lite vaniljpulver, citronsaft och agavesirap för att förstärka smaken. Mixa till en slät massa och häll upp i en glasburk. Hållbarheten är inte som sockrad sylt, men håller i alla fall en vecka i kylskåp.

Var man kan köpa chiafröna?

Idag har chiafrön blivit en sån vanlig ingrediens att de finns att köpa på de flesta större matvarubutiker. Om du inte hittar de där, kolla då på en hälsokostbutik.

Vill du beställa på nätet har vi hittat följande ställen:

 

Smarta tips för mat på nätet

Vi handlar frekvent mat från Matsmart. Där kan man göra riktigt bra fynd på allt från skafferiprodukter till drycker och godis.

All mat säljs där från 20-90% rabatt mot normalpris. Varför? För att bäst-före-datum kan vara kort, eller för att någon butik köpt på sig för mycket, eller gjort lagerrensning. Fynda mat - det är Matsmart! Både för plånboken och miljön.

Senaste inläggen på Instagram