Tofu
Tofu är en produkt som påminner lite om färskost. Den är tillverkad av sojabönor och finns att köpa färdig i två hårdhetsgrader; lite hårdare bomullstofun och den mjuka silkestofun.
Tillverkningen börjar med att blötlagda sojabönor malas och kokas i vatten. Vid kokningen bildas ett mjölkigt skum på ytan. Sojamjölken ystas sedan på liknande sätt som komjölk görs för att göra ost.
I Kina använder man kalciumsulfat och i Japan nigari (ett extrakt från havsvatten) för att koagulera proteinerna i sojamjölken. Blandningen silas därefter genom en silduk och den fasta massan pressas ihop för att formas till tofu.
Tofuprodukter
I matbutiker finns färdig tofu att köpa med naturell smak eller som smaksatta bitar. Vanligt förekommande varumärken är Kung Markatta och Blue Dragon. Kung Markatta har både naturell tofu och smaksatt med marinad.
Det går bra att skiva, tärna och steka eller woka fast tofu. Vill man sätta sin egen smak på den lägger man den i marinad och låter den dra åt sig smakerna.
Silkestofu är mjuk, slät och lite dallrig i konsistensen. Den är svår att skiva och steka. Passar bra som tärningar i soppa som t.ex. misosoppa. Den är också perfekt som bas i olika desserter där man behöver krämighet.
Tips! Prova göra en omelett med smulad tofu, bladspenat, körsbärstomater, salt och peppar. Supergott!