Vegansk ärtsoppa och pannkaka
Ärtsoppa och pannkaka är en klassisk vardagsmat som enligt svensk tradition vanligtvis serveras på torsdagar. Det beror sannolikt på att under medeltiden var fredagar en fastedag. Då behövde man ladda upp med mycket energi dagen före. Här får du ett veganskt recept på både ärtsoppan och pannkakan.
Den som vill göra det lätt för sig kan köpa Änglamark vegetarisk ärtsoppa som finns på Coop-butiker.
Ingredienser
Veganska pannkakor
- 0,5 dl dinkelmjöl fullkorn
- 3,5 dl siktat dinkelmjöl
- 4 msk sojamjöl
- 1 tsk bakpulver
- 7 dl havremjölk
- 2 msk rapsolja
- salt
Ärtsoppa
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 4 dl Go Green delade gula ärtor - Ready in 5
- 1 tsk torkad timjan
- 6 dl vatten
- 1,5 msk flytande grönsaksbuljong
Så gör du ärtsoppan
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i några minuter.
Tillsätt timjan och ärterna.
Slå över vatten och grönsaksbuljong.
Koka upp och låt koka på svag värme i 10-15 min.
Mixa soppan helt slät eller med lite bitar kvar.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med senap.
Så gör du pannkakorna
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en tjock smet.
Tillsätt resten av mjölken och rapsoljan.
Vispa tills allt är ordentligt blandat.
Stek i rapsolja på mellanvärme och vänta med att vända pannkakan tills nästan all smet stelnat ovanpå.
Lossa försiktigt på hela pannkakan innan du vänder, för att minska risken för att den går sönder.