Vegan Enchiladas med sötpotatis och grön cashewcreme
En fantastiskt härlig blogg med massor av goda recept är Oh She Glows. Det här receptet ger dig fantastiskt goda enchiladas som serveras med en härligt grön och krämig cashewsås.
Vill du se originalet kan du klicka här. Receptet är på engelska, så vi har översatt till svenska för att det ska bli lite enklare att förstå allt det med "cup" och "cilantro".
4 portioner
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 1 röd lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 sötpotatis
- 1 röd grillad paprika
- 1,5 dl soltorkade tomater
- bladspenat
- 1 ask svarta bönor
- 5 dl tomatsås (mixa krossade tomater med basilika och grönsaksbuljong)
- 1 tsk kummin
- 1 msk limesaft
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk chilipulver
- 5-6 tortillabröd
Till cashewcrémen behöver du
- 2 dl cashewnötter
- 1 dl färska korianderblad
- 1 vitlöksklyfta
- 1-2 dl vatten
- 3 msk färsk limesaft
- 2 msk avokado
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk vitlökspulver
Så gör du cremen
Blötlägg cashewnötter i 8 timmar eller över natt. Alternativt kan du hälla kokande vatten på nötterna, då blir de mjuka på ca 1 timme.
Kör ner alla ingredienser på en gång i en mixer. Mixa tills du har en jämn och fin creme utan synliga bitar. Tillsätt lite mer vatten om knivarna inte riktigt vill ta tag och slå sönder allt.
Så här gör du dina enchiladas
Värm ugnen till 225 grader.
Skala sötpotatisen och skär i fina tärningar. Koka mjuka i vatten. Det tar ca 10 minuter.
Hacka lök och vitlök och stek mjuka i olja i 3-5 minuter. Salta och peppra.
Hacka paprikan och de soltorkade tomaterna. Skölj de svarta bönorna och häll av vattnet från sötpotatisen. Blanda ner allt i stekpannan med lök och vänd runt tills spenaten har dragit ihop sig.
Rör ner en halv deciliter av tomatsåsen, limejuice, chilipulver, kummin och salt.
Smörj botten av en gratängform med lite margarin eller olja. Lägg ett lager med tomatsås i botten (ca 2 dl).
Lägg en sträng med sötpotatisgrytan på ett tortillabröd och rulla ihop. Lägg rullen med "sömmen" vänd neråt i formen. Gör likadant med resten av bröden.
Om du har gryta kvar, sprid ut det över dina enchiladas och toppa med resten av tomatsåsen.
Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.
Servera med gröna cashewcremen spritsad över i ett snyggt mönster eller som sås i en skål bredvid.