Färsgryta med hasselnötter och svamp
Det här är en veganisering av Lotta Lundgrens älgfärsgryta från boken 10 lektioner i matlagning.
4 portioner
Ingredienser
- matvete
- 75-100 g hasselnötter
- 1 dl torkade trattkantareller eller motsvarande mängd färsk svamp
- 1 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 500 g sojafärs
- 0,5 msk grönsaksfond
- 0,5 msk soja
- 1 dl havregrädde
Så här gör du
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta nötterna utspridda på en plåt i ca 20 minuter eller tills skalen spricker. Ta ut, låt svalna och gnid sedan bort så mycket skal du kan.
Förväll den torkade svampen i minsta möliga mängd vatten. Om du har färsk svamp, stek tills den sjunker ihop.
Hacka lök och vitlök fint. Fräs mjuk och genomskinlig och stek sedan färsen tillsammans med löken. Tillsätt fond och soja. Smaka av med salt. Krydda med peppar.
Tillsätt svampen och nötterna. Red med grädden och servera tillsammans med matvete.