Nötfrikadeller med rödvinssky & potatispuré
Det här receptet är hämtat ur tidningen Vegourmet, nr 3 2016.
4 portioner
Ingredienser
Nötfrikadeller
- valnötter 2 dl
- svarta bönor 2 dl (kokta)
- mörk soja 1 tsk
- schalottenlök 2-3 st
- ströbröd 0,5 dl
- grönsaksfond 2 tsk
- mald muskot 1 krm
- salt
- vitpeppar
- margarin
Potatispuré
- mandelpotatis 1 kg
- sojamjölk 1 dl
- sojagrädde 1 dl
- margarin 2 msk
- socker 1 tsk
- vitlök (svart eller vit) 1 klyfta
- salt
- vitpeppar
Rödvinssky
- morot 1 st
- rödlök 1 st
- strösocker 1 msk
- rött vin 3 dl
- grönsaksfond 2 msk
- vatten 1 dl
- majsstärkelse 1 tsk
- salt
- svartpeppar
Så här gör du
Hacka schalottenlök fint. Mixa tillsammans med alla andra ingredienser till en smet. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i margarin.
Koka potatisen mjuk. Värm mjölk, grädde, margarin, socker och riven vitlök. Pressa ner den kokta potatisen och rör om med ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
Skala och skiva morot och röd lök. Fräs i olja tills löken är mjuk. Tillsätt socker och fräs tills blandningen är ljusbrun. Häll ner vin och koka ihop ca 10 min. Tillsätt fond och vatten och koka ytterligare 5 min. Red med majsstärkelse utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.