Potatis- och jordärtskockssoppa
Det här är ett recept av Malin Landqvist publicerat i tidningen Amelia, nr 5 18 februari 2016.
Ingredienser
4 port
- 1 gul lök
- 300 g potatis
- 400 g jordärtsskocka
- 1/2 citron
- 2 msk smör
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 grönsaksbuljongstärningar
- 8 dl vatten
- 1 dl grädde (havre, soja)
- 2 dl mjölk (havre, soja)
- salt
- vitpeppar
- 2 dl olivolja
- 1 citron, finrivet skal
- 1/2 citron saften
- rostade, grovhackade hasselnötter
Så gör du soppan
Skala och finhacka löken.
Skala och skär potatis och jordärtskockor i mindre bitar.
Fräs löken i smöret 2-3 minuter utan att den får färg.
Tillsätt grönsakerna och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll på vinet, vatten, grädde och buljong. Låt koka i 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Tillsätt mjölken och värm soppan.
Mixa den slät och skummig med en stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras med citronolja, rostade hasselnötter och bröd.
Så gör du citronolja
Blanda olivolja med citronskal och citronsaft. Låt dra i 15 minuter.