Pulled aubergine
Det här är ett recept hämtat från den vegetariska kokboken Ännu Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo
4 port
Ingredienser
- 2 auberginer
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 liten spetskål
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 msk chipotlepasta
- 1 msk kinesisk soja
- 1 tsk koriander
- 1 tsk spiskummin
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 dl vatten
- en handfull små tomater (150 g) eller 1 röd paprika
- 2 dl hackad mandel
Cole slaw på rödkål
- 250 g rödkål
- 0,5 gul lök
- 1 dl tjock naturell yoghurt (10%)
- 0,5 dl majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Till servering
- 1 lime i skivor
- 4-6 pitabröd
- färsk spenat
Så gör du
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj och ansa grönsakerna.
Skär aubergin på längden i sex långa "klyftor".
Skär fänkål, lök och spetskål i kvartar.
Skär vitlöken i mindre bitar.
Lägg ner grönsakerna i botten på oljad ugnsfast gryta.
Blanda chipotle, soja, koriander, spiskummin, salt, peppar och vatten och häll över grönsakerna.
Låt stå i nedre delen av ugnen under lock i ca 2 timmar. Rör om ett par gånger så att allt blandar sig.
Dela tomaterna och lägg i mot slutet (paprika läggs i från början).
Coleslaw: strimla kål och lök fint. Bland med yoghurt, majonnäs och senap. Smaka av med salt och peppar.
Hacka mandeln och rosta i en torr, het gjutjärnspanna. Ska få lite färg, utan att brännas. Strös över grytan när den är klar.
Servera med pitabröd, limeskivor och färsk spenat.