Red hot feminist salad
Det här receptet kommer från Lotta Lundgrens boke 10 lektioner i matlagning.
4 portioner
Ingredienser
- 4 stora röda paprikor
- 500 g körsbärstomater
- 4 röda plommon
- 1 burk kronärtskockshjärtan
- 2 ekologiska citroner
- olivolja, flingsalt
- 2 dl röda linser
- 1/2 röd chilifrukt
- 1 endiver
- 1 kruka koriander
- 250 g mozzarella
Så här gör du
Sätt ugnen på 300 grader, grillvärme.
Klyv och kärna ur paprikorna, lägg på bakpappersklädd plåt med den kupade sidan upp och skjut in på näst översta falsen. När paprikorna är helt svarta på ryggen, flytta ner plåten ett steg och låt gå ytterligare 5 minuter. Låt svalna under handduk. Ta bort skalen och riv de mjuka filéerna i bitar.
Sänk till 200 grader, vanlig ugnsvärme.
Lägg hela tomater, halverade och urkärnade plommon och urkramade kronhjärtan på bakpappersklädd plåt, snittytorna upp. Riv med lätt hand zesten (bara det gula) av citronerna och strö över kronärtskockorna. Ringla över olivolja, strö på flingsalt och in i ugnen. Ta ut när tomaterna spruckit och plommonen börjat smälta. Samla upp eventuellt spad på plåten!
Koka linserna mjuka i generöst med välsaltat vatten, ca 10 minuter. Bland kokta linser med pressad citron, spad från plåt, finhackad chili, paprikafiléer, tomater, plommon och kronhjärtan, plocka ner endiverna i blad och arrangera allt på fat. Riv mozarellan i bitar och toppa tillsammans med koriander.