Vegoburgare med avokadosås
Det här receptet är hämtat ur tidningen VEGO, nr 2 2016.
4 portioner
Ingredienser
Vegoburgarna
- vita bönor, 1 fp (3 dl kokta)
- kidneybönor, 1 fp (3 dl kokta)
- gul lök 0,5 st
- vitlöksklyfta 1 st
- morot 1 st
- röd paprika 0,5 st
- gröna ärtor 1 dl
- cayennepeppar 0,5 tsk
- salt 1 tsk
- 2 dl polenta
Avokadosås
- avokado 1 st
- limesaft från 0,5 lime
- yoghurt 0,5 dl
- örtsalt 0,5 tsk
- svartpeppar
Till servering
- hamburgerbröd 4 st
- tomat
- sallad
- saltgurka
Så här gör du burgarna
Häll av spadet från bönorna och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och mixa sedan till en slät kräm i en matberedare.
Flytta över krämen till en skål och häll ner finhackad lök, vitlök, morot och paprika. Häll också ner gröna ärtor, cayennepeppar, salt och 1 dl polenta. Blanda väl med händerna.
Häll upp 1 dl polenta på en tallrik. Forma smeten till biffar och vänd i polentan.
Stek burgarna i rapsolja i en stekpanna.
Så gör du såsen
Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Mosa sönder det i en skål med en gaffel. Pressa ner lime.
Tillsätt yoghurt, örtsalt och svartpeppar och blanda.
Vill du ha en slät sås, mixa med stavmixer.
Servera burgarna med sås, hamburgerbröd, skivad tomat, salladsblad och saltgurka.